Indonesië

Indonesië
Indonesië

Bromo Tengger Semure Nationaal Park

Het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park beschermt bijna 580 vierkante kilometer van het vulkaanmassief op Java. U vindt hier maar liefst vijf vulkanen, waaronder de Gunung Batok, Gunung Kursi, Gunung Widoran, Gunung Watangan en de meest bekende Gunung Bromo. De Gunung Bromo, ook wel vulkaan Bromo, is erg indrukwekkend! U ziet hier namelijk letterlijk rook uit de aarde opstijgen.

Fotojaar 2019


Zuid-Afrika

Kruger Nationaal Park (Zuid-Afrika)

Eén van de bekendste en grootste natuurreservaten van de wereld is het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Het Krugerpark biedt de unieke mogelijkheid om de Big 5 (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) in hun eigen leefomgeving en van heel dichtbij te zien. Het Krugerpark is met zijn 1.948.528 hectare qua oppervlakte gelijk aan de helft van Nederland. 

 

fotojaar 2017/ 2018


Addo Elephant National Park (Zuid-Afrika)

Het Addo Elephant National Park is een van de mooiste wildparken van Zuid-Afrika en bestaat sinds 1931. Benieuwd waarom het park deze naam heeft gekregen? Addo werd opgericht nadat jagers vrijwel alle olifanten in het gebied hadden afgeschoten. De overgebleven olifanten werden in een beschermd gebied geplaatst en inmiddels is de populatie gegroeid tot enkele honderden olifanten. In geen enkel ander park in Zuid-Afrika vind je zoveel olifanten op één plek, maar er zijn ook vele andere wilde dieren die in het park leven.

Fotojaar 2018  


Hluhluwe Game Reserve/ Imfolozi / Umfolozi Game Reserve (Zuid-Afrika)

Voorheen bestond het reservaat uit 2 verschillende parken nl. Hluhluwe Park in het noorden en Umfolozi Park in het zuiden. Doordat ze zijn samengevoegd en verbonden door het Corridor Reserve, is Hluhluwe-Imfolozi met 96.000 hectare nu een van de grootste parken van Zuid-Afrika. Het is hier minstens net zo mooi als in Kruger èn een stuk minder druk. Het landschap is heel divers met veel bomen en planten die door de inheemse Zulu’s nog gebruikt worden voor voedsel en medicijnen. Ooit was dit gebied het exclusieve jachtdomein van de beroemde Zulu koning Shaka.

 

Fotojaar 2017 en 2018


Nationaal Park Tafelberg

Het Nationaal Park Tafelberg ligt in het westen van Zuid-Afrika bij de grote stad Kaapstad op het schiereiland Kaap de Goede Hoop. Het park is heel erg groot en is niet een enkel aaneengesloten gebied. Het park is daarom verdeeld in drie afzonderlijke delen; Tafelberg sectie, Silvermine-Tokai sectie en de Cape Point sectie.


Noorwegen
Noorwegen

Hardangervidda

Hardangervidda is Noord-Europa ´s grootste bergplateau en Noorwegens grootste nationaal park. Eidfjord, Ullensvang en Odda zijn de belangrijkste toegangspoorten tot dit unieke berggebied. 


Kenia

Kenia
Kenia

Mount Keya National Park

Lake Nakuru National Park

Grote Slenk

Mount Kenya is met zijn 5.199 meter de op een na hoogste bergtop van Afrika. Het is een oude uitgedoofde vulkaan die vermoedelijk tijdens zijn actieve periode (3,1 tot 2,6 miljoen jaar geleden) tot 6.500 meter hoog was. Er zijn 12 gletsjers op de berg – die allemaal snel aan het terugwijken zijn – en vier secundaire pieken aan het hoofd van de U-vormige gletsjervalleien. Mount Kenya is een van de meest indrukwekkende landschappen in Oost-Afrika, met zijn woeste bergtoppen en beboste hellingen. De evolutie en ecologie van de afro-alpine flora tonen de ecologische processen in dit gebied. Het Nationaal park omvat ook het Lewa wildbehoudreservaat dat in totaal 90.000 hectare omvat en zich bevindt binnen de traditionele migratieroute van de Afrikaanse olifantpopulatie van het Nationaal park Mount Kenya.

fotojaar 1991


Meru National Park

Samburu & Buffalo Springs

 

 

 

 

Pukaskwa National Park, Canada 1983

Het Nakurumeer is een van de meren van de Grote Slenk. Het ligt ten zuiden van Nakuru, in Centraal-Kenia en is beschermd zowel door de instelling van het nationaal park Lake Nakuru, als door de erkenning door de UNESCO van het gebied in 2011 als werelderfgoed.

Fotojaar 1991

 

 

 

 

 

Meru National Park is een Keniaans nationaal park ten oosten van Meru, 350 km van Nairobi. Met een oppervlakte van 870 km² is het een van de bekendste nationale parken in Kenia. Neerslag in dit gebied is overvloedig met 635-762 mm in het westen van het park en 305-356 mm in het oosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Samburu National Reserve is een wildreservaat aan de oevers van de Ewaso Ng'iro-rivier in Kenia. Aan de andere kant van de rivier ligt het Buffalo Springs National Reserve. Het park is 165 km² groot en ligt 350 kilometer van Nairobi. Het varieert in hoogte van 800 tot 1230 m boven zeeniveau.

fotojaar 1991


Nederland

Nederland
Nederland

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. In Nationale Parken staan beheer en ontwikkeling van de natuur centraal. De beheerders van het Dwingelderveld - Staatsbosbeheer,Natuurmonumenten en particulieren - zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in goede conditie blijven. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kunnen recreanten en vakantiegangers de natuur te ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kunnen bezoekers nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…

Het Dwingelderveld is een bijna 4000 hectare groot nat heide- en bosgebied in het zuidwesten van Drenthe met een vrijwel ongestoorde horizon. In dit gebied kunnen soorten vogels en dieren leven, die in andere landschappen minder kansen hebben.

fotojaar 2016, 2017, 2018 , 2020

 


Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Je ziet er alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten, vinden een plek in de gevarieerde begroeiing en de bijzondere plantenwereld.

Fotojaar: 2016,2017,2018, 2019, 2020


Nationaal Park Drents Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

fotojaar 2017 en 2020


Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is op 23 mei 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee.In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

Fotojaar 2019


Drentsche Aa

 

Drentsche Aa

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur.

 

Het Ballooërveld

Het Ballooërveld is één van de laatste plekken in Noord-Drenthe die nog herinneren aan de uitgestrekte woeste gronden van Drenthe. Bovendien is het een van de weinige plekken binnen het Nationaal Park Drentsche Aa waar de grote heide als onderdeel van het esdorpenlandschap kan worden beleefd. Aan beide zijden van het gebied is ook de relatie met de naastgelegen beken nog tastbaar.

De vele cultuurhistorische sporen in het gebied variëren van Celtic fields, karrensporen, grafheuvels tot recente sporen als een tankgracht. En ook historisch-ecologische en aardkundige waarden zijn bewaard gebleven.

fotojaar 2020

 

Kamp Westerbork

Bij Hooghalen in Nationaal park Drentsche Aa ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. In het museum van Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld.

fotojaar 2019


Portugal

Serra da Estrela

De Serra da Estrela, de westelijke uitloper van het Castiliaans scheidingsgebergte, is sinds 1976 natuurpark. Het beslaat een oppervlak van ruim 100.000 hectare en is daarmee het grootste natuurpark van Portugal.

Fotojaar 2014


Serra de São Mamede

Even ten zuiden van de Taag ligt tegen de Spaanse grens een klein gebergte: de Serra de São Mamede. Sinds 1989 vormt dit de kern van het gelijknamige natuurpark.