Fort Jesus, Mombasa, Kenia.

Fort Jesus, Mombasa, Kenia. Ref: 1295rev

Fort Jesus in Mombasa werd van 1593 tot 1596 door de Portugezen gebouwd naar het ontwerp van Giovanni Battista Cairati om de haven van Mombasa te beschermen. Het fort is een van de meest opvallende en goed bewaarde voorbeelden van een 16e-eeuwse Portugese militaire vesting. Het vormt een mijlpaal in de geschiedenis van dit type constructie. Het ontwerp en de vorm van het fort weerspiegelen het Renaissance-ideaal dat de perfecte verhoudingen en geometrische harmonie te vinden zijn in de verhoudingen van het menselijk lichaam. Het gebied beslaat een oppervlakte van 2,36 hectare. Hieronder vallen ook de slotgracht en omgeving.

unesco ref: 1295rev

fotojaar:1991

 


Wadenzee, Nederland, Duitsland en Denemarken

De Waddenzee is het grootste getijdensysteem ter wereld, waar natuurlijke processen ongestoord kunnen plaatsvinden. Het gebied strekt zich uit langs de kusten van Denemarken, Duitsland en Nederland.

Vanwege zijn wereldwijd unieke geologische en ecologische waarden staat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nergens anders bestaat er zo'n dynamisch landschap met een veelheid aan leefgebieden die gevormd zijn door wind en getijden. De biodiversiteit op wereldschaal is afhankelijk van de Waddenzee.

In het kader van de Trilaterale Waddenzee Samenwerking dragen Denemarken, Duitsland en Nederland samen de verantwoordelijkheid voor het behoud van dit onvervangbare ecosysteem, ten behoeve van de huidige en toekomstige generaties.

fotojaar. 1999,2005,2015,2016

unescoref: 1314ter

Nederland

Denemarken

Duitsland


Garnizoensgrensstad en vestigingswerk van Elvas (Amoreira Aqueduct), Portugal

De garnizoensgrensstad van Elvas werd van de 17e tot de 19e eeuw zwaar versterkt en is het grootste verdedigingswerk met droge grachten ter wereld. Binnen de stadsmuren staan barakken en andere militaire gebouwen, kerken en kloosters. Er zijn in Elvas overblijfselen vanaf de 10e eeuw na Christus aanwezig. De versterking begon echter pas in 1640 toen Portugal zijn onafhankelijkheid van Spanje had teruggewonnen. De vestingwerken zijn ontworpen door de Nederlandse Jezuïtische pater Cosmander. Het is het best bewaarde voorbeeld ter wereld van de Nederlandse school van vestingwerken. Door het Amoreira aquaduct kon het bolwerk langdurige belegeringen weerstaan.

Unescoref: 1367bis

Fotojaar 2005 en 2014

Portugal


Heuvels, huizen en kelders van de Champagne

Dit werelderfgoed omvat locaties waar de methode van het produceren van mousserende wijnen werd ontwikkeld, gebaseerd op het principe van nagisting op de fles, sinds het begin van de 17e eeuw tot de vroege industrialisering in de 19e eeuw. Het erfgoed bestaat uit drie verschillende ensembles: de historische wijngaarden van Hautvilliers, Aÿ en Mareuil-sur-Aÿ, de heuvel van Saint-Nicaise in Reims, en de Avenue de Champagne en Fort Chabrol in Epernay. Deze drie componenten – het leveringsgebied op de historische heuvels, de productielocaties (met hun ondergrondse kelders) en de verkoop- en distributiecentra (de Champagne Huizen) – illustreren het volledige champagneproductieproces. Dit erfgoed getuigt van de ontwikkeling van een zeer gespecialiseerde ambachtelijke activiteit naar een vorm van agro-industrie.

unescoref: 1465

fotojaar 2013

Frankrijk


Stevns Klint, Sjaeland, Denemarken

Stevns Klint, Sjaeland, Denemarken No: 1416
Stevns Klint, Sjaeland, Denemarken No: 1416

Stevns Klint is een Deens geologisch kustgebied met daarin een fossielrijke klif van 15 kilometer lang. Het gebied getuigt van de impact van de Chicxulub meteoriet die insloeg aan het eind van het Krijttijdperk, zo'n 65 miljoen jaar geleden. Onderzoekers denken dat deze inslag de grootste massa-extinctie in de geschiedenis heeft veroorzaakt waardoor meer dan 50% van al het leven op aarde verdween. In het gebied rond Stevns Klint zijn sporen gevonden van de aswolk die ontstond door de inslag – de exacte inslaglocatie was de oceaanbodem voor de kust van het Mexicaans schiereiland Yucatán. In het Deense kustgebied bevindt zich ook een uitzonderlijk fossielenbestand dat de volledige opeenvolging van (micro)fauna weergeeft en het herstel laat zien na de massa-uitsterving.

unesco ref: 1416

fotojaar 1999

Denemarken


Nieuw: Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en het Vlaamse Wortel worden op de lijst van Unesco Werelderfgoed bijgeschreven. Vier van de zeven Koloniën van Weldadigheid krijgen de status, na de mislukte poging om op de Unesco-lijst te komen in 2018 vielen de Overijsselse koloniën Willemsoord en Ommerschans af, hetzelfde gold voor het Vlaamse Merksplas. De zeven koloniën blijven in de toekomst wel samen het verhaal van Johannes van den Bosch vertellen.Van den Bosch richtte in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij stichtte landbouwkoloniën, de eerste kwam op de 'woeste gronden' zoals hij het gebied rondom Frederiksoord noemde. Arme en kansloze stedelingen kregen in de koloniën een huisje en wat grond en werden omgeschoold tot boer. Zo konden ze zelf in hun voedsel voorzien. Later kwamen er ook onvrije koloniën waar wezen en bedelaars in een afgesloten omgeving moesten werken.

foto's 2016,2017,2018 2020 2021


Hier ben ik ook geweest maar geen foto of  een foto die heel erg oud en gedateerd is en daarom niet meer toonbaar.

- Kloostereiland Reichenau, Duitsland. no 974 jaar 1972

- Kathedraal van Roskilde, Denemarken. No. 695rev

- The Forth Bridge, Schotland. No. 1485

- Paleis van Westminster, Westminster Abbey en Saint Margret's Kerk, Londen, Engeland. No. 426bis